Državna matura – noćna mora svakog brucoša

0
225
Oglas

Ljetni praznici prije početka novih akademskih obaveza, nisu za sve bajkoviti, posebno za one koji još uvijek čekaju i svako malo provjeravaju rang liste na željenim fakultetima.

Sjećam se kad sam i sama bila u ovoj situaciji, već sam sa svojim roditeljima otišla na prvi val obiteljskog odmora, koji je za mene bio samo privid onog što se zove opuštanje. Duboko u sebi sam znala kako ću vrlo skoro svoje ime vidjeti ili iznad ili ispod te užasne crte koja će mi obilježiti narednih pet godina života.

Panika i strah od neuspjeha u vrijeme u kojem je želja za samoostvarenjem jača nego ikada poseban je osjećaj, koji nas istovremeno i plaši i osnažuje. Kad imaš 18 godina sve doživljavaš intenzivno, i svako iskustvo ostavlja dubok trag.

Ja mogu reći da sam ravno s izlaska trčala u Zagreb, nakon što sam vidjela u nevjerici svoje ime iznad te crte, koja mi je u datom trenutku postala najveća nada. Upravo taj osjećaj gdje se vidimo, i koja je to linija koja nas određuje, prati nas oduvijek, al to kasnije spoznaš.

Ja sam naravno došla u Zagreb bez ključeva od stana, pa sam uz to dobila i jezikovu juhu umjesto čestitki, putujući taj dan nazad do apartmana na moru, gdje su ključevi ironično ostali, kao podsjetnik da je vrijeme da sazrijem, kao podsjetnik da na fakultet ne idu djeca, već zrele djevojke!

Svakako matura, donosi prizvuk riječi “mature”, koja na engleskom znači “zrelost”!

Na kraju je osjećaj da si to uspio sam nešto najvrijednije što možeš poželiti za sebe. I gdje god krenuo znat ćeš koliko se isplatilo ulagati u svoje znanje i pomicati vlastite granice.

Zato je važno obrazovanje shvatiti kao sastavni dio razvojnog procesa, u kojem naši kognitivni i misaoni procesi dobivaju puni smisao.
Na koncu shvatiš da je i državna matura dio odrastanja, i da ta priča jednog dana neće buditi osjećaj straha, nego ponosa.

Oglas

Ostavite odgovor

Molimo unesite Vaš komentar
Please enter your name here