Oglas

Samo srednjoškolci znaju kako je stresan period pripremati se za ispit, a saznanje da ih čeka najvažniji ispit koji otvara vrata u budućnost pojedinca, budi ogromnu količinu stresa, straha i panike. Učenici su toliko izbezumljeni da je njima vjerojatno teško povjerovati u onu krilaticu “Najljepše je đačko doba”!

Za sve one koji se suočavaju sa ovim nimalo lakim izazovom, ovdije su neki od načina kako proći ovu zahtjevnu stepenicu prema uspjehu i učiniti si ovaj period jednim pozitivnim iskustvom.

  • BUDITE SPREMNI

Spremnost je ključ uspjeha. Ukoliko ste spremni za ispit koji vam predstoji, mala je verojatnost da će vas preplaviti panika i strah. To znači da ne smijete spremanje ispita ostavljati za posljednji trenutak, krenite učiti na vrijeme. Na osnovu godina iskustva provedenih u školi i u učenju već sami možete  procjeniti koje je optimalno vrijeme koje vam je potrebno za spremanje određenog ispita i usvajanje materijala. Što ste spremniji utoliko ćete imati veću kontrolu tokom samog trajanja ispita. Odvojite dovoljno vremena za ponavljanje kako biste utvrdili naučeno jer na taj način dodatno smanjujete mogućnost pojave onog osjećaja koji može rezultirati panikom.

 

  • POSTAVLJANJE CILJEVA

Osim što je organizacija pola posla, važno je u toj organizaciji realno posložiti tijek kojim smatrate da će ići vaš plan. Nemojte si postavljati nerealne ciljeve, zatrpati se hrpom materijala, jer se može desiti da zbog toga u konačnici ne uspijete sve naučiti u roku koji ste si sami zadali. Ponekad je bolje naučiti dvije stvari konkretno, nego na kraju svaku od njih polovično. Općenito ako imate cilj, moći ćete pratiti I vlastiti napredak, te s tim u skladu I znati koliko vam je vremena potrebno za obradu pojedinog predmeta.

  • MOĆ POZITIVNIH MISLI

Ako odlučite pozitivno gledati na sve što vas čeka, veća je vjerojatnost da će se smanjiti averzija prema predmetima kojih se plašite ili od kojih zazirete. Isto tako ako si stalno ponavljate “Ja to mogu”, nahranit ćete se pozitivnim emocijama, i imat ćete više energije za daljnje obavljanje zadataka. Samopouzdanje će vam rasti, I vjera u sebe neće zaostati.

  • ODMORITE SE

Nedostatak sna i neispavanost mogu vrlo često doprineti osećaju nelagodnosti isto kao što stres može dodatno biti pojačan upravo zbog nedostatka odmora i kvalitetnog sna. Učenici vrlo često uče noću i tada svoj organizam dovode do samih granica izdržljivosti. Nedostatak kvalitetnog sna znatno će utjecati na vašu spremnost za ispit. Pokušajte da na spavanje odete ne razmišljajući o učenju i ispitu. Pokušajte ustajati ujutro na vrijeme kako biste odmorniji nastavili s učenjem.

d

Oglas

Ostavite odgovor

Molimo unesite Vaš komentar
Please enter your name here