Kako pripremiti djecu za budućnost? Pitanje je sad!

0
82
Oglas

Teško pitanje, osobito ako uzmemo u obzir kako je nezahvalno definirati što točno znači ‘pametno dijete’. Neka djeca lakše uče, dok se druga bolje snalaze u socijalnim interakcijama. Ali jedno je zajedničko svima – svaki roditelj želi da njegovo dijete postiže što bolje rezultate u bilo kojim situacijama.

Sva su djeca nadarena do određenog stupnja te imaju specifične sklonosti i talente koji se trebaju njegovati!

Budući da je svako dijete jedinstveno, svakom djetetu bi najviše odgovarao individualni pristup u razvoju njegovih sposobnosti učenja i ponašanja, međutim i sami smo svjesni kako je nemoguće očekivati da će svakom djetetu u njegovom razvoju biti omogućen individualni pristup za razvoj kognitivnih i  motoričkih vještina.

Neki od najvažnijih savjeta za razvoj djece utemeljeni su na popularnom svjetskom bestseleru –  Danski odgoj djece.  On nam govori kako djecu ne treba forsirati od rane dobi da što prije nauče čitati i pisati jer takav pristup stvara temelje za razvoj anksioznosti i niskog samopoštovanja.

Djeca su djeca i treba ih pustiti da kroz igru razvijaju samopouzdanje na vanjskim faktorima vrijednosti.

Igra ne uključuje obavezne sate stranih jezika, sporta i/ili glazbene škole nego sve ono u čemu vaše dijete istinski uživa i samoinicijativno želi raditi. To ne znači da učenje jezika, sporta ili glazbe nekoj djeci ne predstavlja igru, dapače. Ali dijete treba, uz roditeljsku, samo odabrati svoj put (aktivnosti), a ne da to roditelji čine umjesto njega.

Pretjerano hvaljenje djece neće pomoći izgraditi njegovo samopouzdanje!

Bilo bi bolje da roditelji na svaki potez djece ne reagiraju oduševljenjem što je često slučaj, nego da propitkuju dijete zašto je napravilo nešto jer je to pravi put za razvoj njihovog samopouzdanja i kritičkog razmišljanja. Roditelji često misle da govoreći djeci kako su pametna povećavaju njihovo samopouzdanje, ali suočena s problemima, djeca tako zapravo gube samopouzdanje.

Sposobnost rješavanja logičkih zadataka (što se percipira kao inteligencija je super, ali bez radnih navika apsolutno ništa!

Kako bi se vaše dijete razvilo u ‘pametno dijete’, najvažnije je da ga  učite radnim navikama jer to će mu najviše pomoći u kasnijem životnom razvoju.

Oglas

Ostavite odgovor

Molimo unesite Vaš komentar
Please enter your name here