Kako pristupiti potencijalnom klijentu ?

0
147
Oglas

ISTRAŽITE TRŽIŠTE

Da bismo znali tko je naša ciljana publika kojoj se obraćamo i tko su fizičke ili pravne osobe sa kojima želimo ostvariti kontakt trebamo istraživati, biti proaktivni i probitačni. Na taj način osim što istražujemo, mi i upoznajemo potencijalne klijente i učimo više o području tržišta u kojem poslujemo.

PREUZMITE INICIJATIVU

Nakon što smo istražili aktere koji su dio našeg interesa, vrijeme je za direktno obraćanje. Suvremeno poslovanje učinkovitije je ako se informacija u najranijoj fazi podijeli u kratkim crtama putem poziva, te se nakon toga detaljnije upute o određenoj temi šalju putem elektroničke pošte. Pojedinac nakon toga predlaže i konkretan sastanak sa klijentom, gdje se otvara mogućnost prvog inicijalog kontakta uživo.

POKAŽITE ZNANJE

Ako smo došli do faze upoznavanja potencijalnog klijenta, poželjno je biti upućen u njegov djelokrug kojim se bavi. Nadalje, kako bi se odao dojam profesionalnosti i sam pregovarač mora znati sve objasniti o svojoj usluzi ili proizvodu, kako nebi nastale nejasnoće i kako bi se klijentu pružio dojam ozbiljnog pristupa poslu.

RASPOLAŽITE ARGUMENTIMA

U trenutku kad se proizvod ili usluga predstavljaju, konkretni argumenti su oni koji vežu na sebe klijenta, jer koliko će on “povjerovati” u ono što nudite, zavisit će od argumenata.

POSTAVITE GRANICE

Uvijek je važno postaviti granice. Nagovjestiti okvirne rokove i vladati situacijom. Morate biti svjesni da je svaki klijent Vaš novi projekt, koji usmjeravate Vi! Također vrijeme za donošenje odluke, ako je stavljeno na izbor klijentu, može uzeti maha i previše se odužiti. Vladajte situacijom, svojim ciljevima i rokovima koje ste si odredili.

OSTAVITE VRIJEME ZA DONOŠENJE ODLUKE

Klijent je taj koji će Vam dati “feedback” na Vašu prezentaciju. Provjerite ukoliko Vam nije odgovoreno na email, ili ako Vam klijent nije uzvratio poziv, koji je razlog za to. Prilikom poziva, razradite priču koja će težište imati u zanimanju za klijenta.

Pustite ga neka on u ovoj fazi Vama kaže svoje stavove, navedite ga na argument i na stvaranje prisnijeg odnosa povjerenja.

DOGOVOREN POSAO TEK JE POČETAK ODNOSA

Zadnja faza dobro odrađene prodaje, ogleda se u pristajanju klijenta na suradnju. Mnogi stručnjaci u novije vrijeme ovaj naizgled zadnji stadij odnosa, gledaju kao na početak. Nakon što ste pridobili klijenta, tek tada počinje izgradnja i nadogradnja odnosa, intenzivnija komunikacija te zajedničko planiranje budućih akcija

Oglas

Ostavite odgovor

Molimo unesite Vaš komentar
Please enter your name here